Radio Helsingin uuden aallon klassikko-ohjelmiin lukeutuva Jazz kiinnostaa tarjoaa löytöretkiä jazzin maailmaan sunnuntaisin klo 12-14. Matti Nives, Teppo Mäkynen ja Ville Herrala tarjoilevat jazzia laidasta toiseen, uudesta vanhaan, laadusta tinkimättä. Jazz kiinnostaa on avoin kutsu tulla tutustumaan yli satavuotiaan jazzmusiikin historiaan, nykyisyyteen ja tulevaisuuteen hyvässä seurassa.
Staples Jr. Singers saapuu ensimmäistä kertaa Suomeen 25.10. Gospel bändillä on mahtavan musan lisäksi myös kiinnostava tarina: Heidän debyyttialbuminsa vuonna 1975 unohdettiin vuosikymmeniksi kunnes levy-yhtiö Luaka Bop uudelleenjulkaisi levyn vuonna 2022 ja siitä tuli menestys! Heistä inspiroituneena tässä jaksossa on teemana uusintajulkaisut, ja miten vanhojen levyjen uudelleen julkaiseminen voi elvyttää artistien uran! Haastattelussa uusintajulkaisuihin keskittynyt levy-yhtiö Aloha Got Soul, toisella tunnilla uusia julkaisuita. Tervetuloa mukaan!
Matti ja Teppo kuuntelevat jazzia. Jännittäviä hetkiä kun Teppo yhdistää iPodinsa ja myös puhelimensa miniplugiin. Enimmäkseen kaikki meni ihan hyvin ja mikrofoneissa oli pipsukkeet kohdillaan. Michal Urbaniak, Donald Byrd, jne.
Jazz kiinnostaa -ohjelman 10-vuotisjuhlia vietettiin elävän yleisön edessä Helsingin G Livelabissa 16.12.2023. Uudenvuodenaaton lähetys koostaa yhteen illan parhaita paloja. Äänessä totta kai ohjelman toimittajat Matti Nives, Teppo Mäkynen ja Ville Herrala, sekä myös kolmikkoa ohjelman historiasta haastatellut Niklas Aaltio ja illan musiikkivieras, pianisti Riitta Paakki. Paakki esitti Villen ja Tepon kanssa muutaman kappaleen liittyen Herbie Hancockin pianosooloja tarkastelevaan tohtorintutkintoonsa.
Erikoisjakso! Matti ja Teppo vierailivat Salo Jazz -festivaalilla Jazz kiinnostaa -livekonseptin myötä. Nyt kuullaan siis livtaltiointi, joka on vangittu nauhalle Salossa 1.10.2023.
We Jazz -festivaali pyörähtää käyntiin Jazz kiinnostaa -livelähetyksen voimin. Suvilahden Peloton Cycling Eateryssä järjestettävä Jazz kiinnostaa -brunssi on jo loppuunmyyty, mutta ei hätää: tunnelmasta voi nauttia toki myös radion välityksellä. Äänessä tällä kertaa harvinaislaatuisesti koko Jazz kiinnostaa -kolmikko, eli Matti Nives, Teppo Mäkynen ja Ville Herrala.
Studiossa Matti ja kuuntelussa poimintoja kesän festareilta mm. Charles Lloyd, Silva Kallionpää Quartet, Makaya McCraven ja Matti Salo Quartet. Yasuaki Shimizun musiikki haastoi siihenastisen jazzin rajoja 1980-luvun alussa elektronisesti, David Bond Trio puolestaan akustisesti. Loppuun hieman "kyljysjazzia".
No nyt se selviää: Tepon pyörämatkan pituus. Ja toki myös pyöräilysää. Matti esittelee Tepolle yllätyslevyn, joka löytyi North Adamsista asti (Massachusetts). Ja toinen ylläri, nimittäin biisi josta Madlib on sämplännyt vähän enemmänkin. Lisäksi soitossa mm. ensi viikon RSD Drops -tapahtuman kovin jazzjulkaisu.
Tuoreita levylöytöjä ja uutuuksia, eli aivan hyvä ohjelma. Studiossa Matti. Andrew Hill, Marquis Hill, Billy Harper, Kjetil Mulelid Trio, Jazzanova, Irene Kral, jne.
Ultimate Ron Carter -superlähetys!!! Ohjelman suosikkiartisti täytti juuri 85 vuotta ja tätä juhlistetaan lähetyksellä, jossa kaikissa kappaleissa soittaa Ron Carter. Studiossa Matti & Teppo.
Toukokuu rävähtää liikkeelle väkevän uuden Jazz kiinnostaa -jakson tahdissa. Matti ja Teppo tarjoilevat kuulijoille tällä kertaa mm. ysärijazzhetken, Invitation-battlen ja kiehtovia uusia julkaisuita sekä levylöytöjä jazzin saralla.
Matti & Teppo studiossa. Pyöräilysää ok. Jazz: ok+. Pohdinnassa fuusio-, smooth- ja kenties jostan niiden risteymäkohdasta löytyvä "fissiojazz". Ja paljon muutakin.
Matin erityisfokuksessa tänään trumpetisti-säveltäjä Don Cherry ja hänen tärkeä yhteistyökumppaninsa Moki Cherry. Muutama biisi myös Ron Milesin muistolle.
Kuumia kotimaisia harvinaisuuksia mm. Nunnu Big Band ja Jone Takamäki Trio. Lisäksi tutustumme Suomessa vierailevaan Enemy-yhtyeeseen ja norjalaiseen Smalltown Supersound -levymerkkiin. Studiossa Matti.
Belgialaisen jazzin spesiaali! Matti käväisi Belgian Jazz Meeting -nimisessä tapahtumassa ja esittelee löytöjä showcase-keikkojen joukosta. Mukana myös muita vanhempia ja uudempia Belgia-suosikkeja.
Lähetyksessä muutamakin vakuuttava basisti, eräs heistä Ville, joka on taas pienen tauon jälkeen Matin kanssa ohjelmaa tekemässä. Kuulemme Herralan mietteitä tulevasta kunniatehtävästään Turku Jazz Festivalin Vuoden taiteilijana. Levypuolella mm. Riikka Keränen, Joe Henderson, Miroslav Vitous, UMO Helsinki Jazz Orchestra, jne.
Lumipyryä ja väärin kuultuja biisien nimiä. Ja paljon jazzia, hyvää sellaista. Esimerkiksi Herbie Hancock, Patty Waters, Eli Keszler, David Binney, GUNK... Fuusiopommikin löytyy, sellainen lempeä.
Pöyräilysää tauolla, koska Teppo tuli autolla Salosta mukanaan vintage iPod täynnä hyvää jazzia. Matilla sentään pari vinyyliäkin mukana ja totta kai musa viimeisen päälle, mm. Melissa Aldana, Jone Takamäki, Andrew Hill, Alex Sipiagin.
Matin ja Tepon kuuntelussa harvinaistakin harvinaisempaa materiaalia Pori Jazzin 1977 jamisessioista, sekä Barney Kesselin vierailulta Tammisaaressa vuonna 1986. Lisäksi kuunnellaan Khan Jamalia, Blowin' the Blue Away -kokoelmaa ja muutamaa Tepon fuusiopommia. Myös: päivän pyöräilysää ja röökijazzin anatomiaa.
Studiossa Matti, soitossa ainakin nippu tuoreita julkaisuita, mm. Avishai Cohen, Maya Dunietz, Christian Wallumrød, Enemy... Arkistopuolella soitossa Doug Carn, Sun Ra, Herbie Nichols ja monet muut.
Vuoden ensimmäistä lähetystä toimittamassa Matti & Teppo. Kaverukset maalailevat näkymiä jazzvuoteen 2022 mahdollisten teemalähetysten osalta. Kuullaanko jo kohta 10 vuotta suunnittelussa ollut sämplespessu vihdoin?
Tällä kertaa Matti ja Teppo ihmettelevät mm. ECM:lle levyttänyttä Ulrich P. Laskia, Stix Hooperin näkemyksellistä spiritual-fuusiota ja Wadada Leo Smithin TUM Record -uutuutta. Myös Teppo Hauta-ahoa muistellaan. Ja toki mukana pari joulubiisiäkin, toinen niistä rare bootleg.
Shelly Manne on toki turvallinen aloitus, mutta siitä voikin sitten laajentaa jazz-seikkailua aina Flying Lotusiin saakka. Mukaan mahtuu paljon muutakin. Studiossa Matti ja Teppo.
Matti ja Teppo saavat vieraaksi itsensä Ashley Kahnin New Yorkista asti. Grammy-palkittu journalisti kertoo mm. uudesta John Coltrane -kirjan suomennoksesta. We Jazz -viikon lopuksi kerrataan festarilla kuultua ja koettua.
Jazz kiinnostaa livenä We Jazz -festivaalilta Karhupuiston Way Bakerystä! Matti ja Teppo käyvät läpi festivaaliviikon tärppejä ja soittavat muutakin musaa brunssiyleisölle. Ilmiliekki Quartetilta soitossa megarare Blue Jyväskylä.
Matti kertoo tuoreet kuulumisen Berliini jazzfestivaaleilta, josta poimintana mm. Ståle Størlokken, Maria Faust Sacrum Facere, Nate Wooley Columbia Icefield ja monet muut.
Matti ja Teppo kuuntelevat ainakin John Coltranen uutuusjulkaisua A Love Supreme – Live In Seattle. Myös Har-You Percussion Group, Stone Alliance ja Hamiet Bluiett kuuluvat viikon kiinnostavuuksiin. Tiesitkö muuten, että Nasin faija on jazzmuusikko?
Tässä jaksossa Matti alustaa Tampere Jazz Happeningia, sekä pyöräyttelee levylautasella muitakin ajankohtaisuuksia. Näihin kuuluvat SouffleContinu-levymerkin uudet Jef Gilson -julkaisut sekä Sun Ran tuore seiskatuumainen.
Ville on saatu houkuteltua studioon ja yhdessä Matin kanssa hän eli he kuuntelevat laatuisaa jazzia. Yllätyitkö? Et ehkä, mutta itse musiikki on onneksi aina täynnä yllätyksiä, joista tässä jaksossa pitävät huolen esimerkiksi Ahmad Jamal, Wynton Kelly ja Jarmo Saari Republic.
Studiossa Matti ja soitossa ikiaikaista laatujazzia Dave Hollandista Shirley Scottiin. Myös uutuuksia kuullaan, mm. Marthe Lea Bandilta, Broken Shadowsilta, Ben Bertrandilta, Archie Sheppiltä ja Aki Rissaselta.
Uutuuksia: Iro Haarla, Otto Eskelinen, Chris Speed, Broken Shadows... Kuuntelussa myös itäeurooppalaisen jazzin 1960-luvun loppua luotaavaa Focus Jazz -kokoelmalevy.
Ensimmäisen tunnin keskiössä urkuri Dr. Lonnie Smithin (1942–2021) musiikki. Soitossa tietenkin myös uusi Wayne Shorterin Tone Poet -julkaisu, mutta kannet eivät rasahda ihan entiseen malliin. Hyvä vai huono? Ron Carter mainittu. Nala Sinephro puolestaan on tehnyt väkevän ambient jazz -uutuuden.
Matti ja Teppo keskustelevat mm. siitä, voiko Impulse!-levymerkin tuotoksia hyväksyä lähetyksen avausbiisiksi. Lisäksi viikon pyöräilysää, kuulumiset ja levylöytöjä Tepon Saksan-reissulta ynnä muuta. Kanadalaista jazzia on kyselty, tänään hieman sitäkin.
Matin ja Villen jazz-seikkailuissa mukana tällä kertaa mm. Tomi Nikku 5tet, Brandee Younger, Sun Ra ja Kjetil Mulelid Trio. Mutta miltä kuulostaa kappale, jonka nimi on Myrkkysienikeitto?
Syksyn avausjaksossa studiossa Matti. Soitossa syksyn uutuuksia ja muuten vain kovia biisejä esimerkiksi Jussi Fredriksson Trio, Hailu Mergia, Thomas Strønen... Kamasi Washington teki Metallica-coverin, joka kuullaan myös.
Tuotantokauden päätösjaksossa studiossa Matti ja Ville. Kaverukset muistelevat edesmennyttä basisti Antti Hyttiä, sekä soittavat nipun löytöjä, mm. Ahmad Jamal, New Art Jazz Ensemble, Milt Jackson ja Miles Davis. Ohjelman tarjoaa Artek.
Impulse! Records -spesiaali! Matti sukeltaa maineikkaan levymerkin arkistoihin ja taustoittaa 60 vuotta täyttävän Impulse!-levymerkin tarinaa. Soitossa mm. Michael White, Alice Coltrane, Charles Mingus ja Sons Of Kemet. Ohjelman tarjoaa Artek.
Muutamia jazz-fuusioita, esimerkiksi Pharoah Sanders marokkolaisten muusikoiden seurassa, Ahmed Abdul-Malik arabialaisen musiikin ja jazzin risteyskohdassa ja Charles Mingusin mystinen cumbia-levy. Toki myös yksi Blue Noten Tone Poet on mahtunut mukaan, Paul Chambersin Bass On Top nimittäin. Studiossa Matti. Ohjelman tarjoaa Artek.
Matti & Teppo semi-virallisessa Jazz kiinnostaa -synttärilähetyksessä ohjelman täyttäessä 8 vuotta. Montako lienee edessä? Muutamat coltranet, parit dextergordonit ja siltä pohjalta. Toki soitossa myös joku mustavalkokantinen levykin fuusiopommia unohtamatta...
Juhannusjazzit! Kaksi tuntia aurinkoista svengiä ajatuksella "nämä levyt voisivat soida puistojuhlissa pihallasi". Mukana mm. Gabor Szabo, Timo Lassy, Teddy's West Coasters, Cozy Eggleston, Chris Connor, Hanna Paulsberg ja monet muut. Studiossa Matti.
Tarkastelussa sveitsiläisartisti Nik Bärtschin musiikki. Uutuuksista soitossa Adele Sauros, Wildflower, Tom Rainey ja Roedelius/Czjzek. Lisäksi nopea vilkaisu belgialaisen jazzin suuntaan.
Matti ja Teppo tutkiskelevat mm. Hank Mobleyn, Horace Silverin ja Quincy Jonesin musiikkia. Soitossa myös kuuma Jazzman Records -uutuus, mystisen trumpetisti-vokalisti Ron Everettin The Glitter Of the City, sekä muutama japanilainen jazzhelmi.
Tänään Matti soolona studiossa (Teppo Savoyn soundcheckissä) ja kuuntelussa paljon uutuuksia mm. ECM:ltä, TUM Recordsilta, Editionilta, Intaktilta jne. Kuka oli Hasaan Ibn Ali? Entä Tee Holman? Tai vaikkapa Per Henrik Wallin? Kuuntele ja nauti, sillä mm. nämä asiat selviävät tämän kaksituntisen aikana.
Soitossa mm. Andrew Hillin uusi Tone Poet -julkaisu, Oiro Pena -single ja superbändi Broken Shadows. Lisäksi framilla Gary Sarachon En Medio, eräs kautta aikain mystisimmistä Impulse!-levyistä ja Alice Coltranen yhteistyö Santanan kanssa. Vältytäänkö tälläkään kertaa spiritual jazzilta, entä millainen oli Tepon pöyräilysää?
Ensimmäisellä tunnilla uusia julkaisuita, mm. Sons Of Kemet, Silke Eberhard Trio, Wildflower ja Teddy Rok. Toisella tunnilla aiheena chicagolainen levymerkki International Anthem, jonka artisteihin kuuluvat esimerkiksi Makay McCraven ja Jaimie Branch. Ohjelman tarjoaa Artek.
Jazz kiinnostaa palaa taajuudelle! Luvassa jazzia laidasta laitaan, laadusta tinkimättä. Käsittelyssä tietenkin myös ajankohtaisia aiheita ja teemoja. Ohjelman tarjoaa Ateneum.
Kevään viimeinen jazzkiinnostus on Matin ja Villen heiniä. Tänään luodaan katsetta jo kesäsuunnitelmiin, sillä festareilta löytyy monenlaisia mielenkiintoisia jazztärppejä. Myös kaverusten omat kolmen biisin miniteemat luvassa.
Sunnuntain svengit tarjoilee tällä viikolla Matti Nives. Kuuntelemme ainakin MPS-levymerkin tuotantoa, ja lisäksi valikoituja uusia jazzlevyjä sekä tuoreita löytöjä.
Matti ja Ville jazzin pyörteissä. Kaverukset ovat valinneet ohjelmaan miniteemat: Matti esittelee mielenkiintoisen norjalaislevymerkin ja Ville kolme eri versiota samasta kappaleesta.
Matti tarjoilee tänä sunnuntaina etäjazzit Saksan Bremenistä, jossa on meneillään alan suurin vuosittainen kokoontuminen Jazzahead. Musaa, tunnelmia ja yllätysvieraita.
Sunnuntain jazzit tarjoilee Ville Herrala. Painopiste on tällä kertaa Duke Ellingtonin musiikissa. Luvassa siis taattua big band -herkkua ja Duken pikkubändituotantoa vuosikymmenten varrelta.
Matti Nives ja itäeurooppalainen jazz, osa 2. Spessukokonaisuuden toisessa osassa kuulemme arkistolöytöjen ohella myös uutta musiikkia ainakin Helsinkiin huhtikuussa saapuvalta puolalaistrumptisti Tomasz Stankolta.
Suosikkikaksikko Matti ja Teppo tekee odotetun paluunsa eetteriin ja esittelee samalla uusimman Jazz kiinnostaa -kiinnityksen, paremmin basistina tunnetun Ville Herralan. Kolmikko soittaa jazzia ja jakaa siihen liittyvää kiinnostustaan. Svengi ja elämä, tässä ja nyt.
Rakas ystävä,
Haluamme tarjota kuulijoillemme timanttista sisältöä. Sellaista sisältöä, josta juuri he ovat kiinnostuneita.
Siksi toivomme sinun vastaavan muutaman kysymykseen.
Osallistujien kesken on jaossa lippuja:
5 kpl Flow Festival
10 kpl Provinssi
10 kpl Ystäväklubi-jäsenyyksiä (6kk)