Ohjelma: Kaupunkielämää

7.9.2022

Rakastettu Rikhardinkadun kirjasto täyttää 140 vuotta

play / pause Lataa MP3
Jakson linkki kopioitu leikepöydälle!
Linkin haku epäonnistui!
Haetaan jakson linkkiä...

Pohjoismaiden ensimmäinen varta vasten yleiseksi kirjastoksi suunniteltu rakennus, Rikhardinkadun kirjasto, täyttää tänä vuonna 140 vuotta.

Rikhardinkadun kirjasto avattiin arkkitehti Theodor Höijerin suunnittelemaan kirjastotaloon Rikhardinkadulle 1.9.1882. Kirjasto avattiin yleisön käyttöön ilman sen suurempia juhlallisuuksia, tavoitteenaan huolehtia työläisväestön sivistämisestä.

Kirjastorakennus on muuttunut moneen otteeseen vuosien saatossa. 1920-luvun uudistuksessa siirryttiin avoimeen hyllyjärjestykseen. Tämän myötä asiakkaat pääsivät valitsemaan kirjoja suoraan hyllyistä, mikä oli tuohon aikaan aivan uutta. Kirjaston viimeisin iso remontti tehtiin 1980-luvulla, jolloin kirjatorni sai kierreportaat ja nykyisen kaltaisen ulkoasunsa.

”Perinteistä kirjastoestetiikkaa edustava Rikhardinkadun kirjasto on kaupunkilaisten rakastama. Helmet-kirjastojen käyttäjätutkimuksessa keväällä 2022 kirjastomme sai pääkaupunkiseudun kirjastoista parhaan käyttäjäarvosanan. 140-vuotias Riku on aktiivinen ja elämyksellinen kirjasto, jonka arkkitehtuurista ja tunnelmasta tullaan nauttimaan läheltä ja kaukaa”, kertoo Rikhardinkadun kirjaston johtaja Mari Heino.

Viihtyisä kesäpiha, toimivat työskentelytilat sekä kiinnostava tapahtumatarjonta lounaskonsertteineen ja kirjailijavierailuineen ovat kirjaston nykyisiä vetonauloja, joiden avulla kirjasto houkuttelee yhä uusia kävijöitä.

Juhlaohjelma

Tänä syksynä Rikhardinkadun kirjastossa, tuttavallisemmin Rikussa, juhlitaan. Lauantaina 3.9. juhlistettiin syntymäpäiviä yhdessä kaupunkilaisten kanssa. Syksyn aikana luvassa on vielä näyttelyitä sekä luento Rikhardinkadun kirjaston arkkitehtuurista ja kirjastotalon suunnitelleesta Carl Theodor Höijeristä.

Näyttelyt

Kirjastossa on esillä Kuvia ja muistoja – Rikhardinkadun kirjasto 140 vuotta -näyttely lokakuun loppuun saakka. Ympäri kirjastoa kiertävillä näyttelypisteillä pääsee tutustumaan kirjastotalon menneisiin vuosiin erilaisten ilmiöiden, kuvien ja muistojen kautta.

Taidekerroksen (2. krs) aineistonäyttelyn teemana on ylösalaisin käännetty maailma: sirkus ja karnevaali. Karnevaali kääntää kaiken päälaelleen; jumalatkin pudotetaan joskus jalustaltaan, ja sankareista tulee naurettavia. Näyttely on esillä syyskuun ajan.

Kirjaston toisessa kerroksessa on myös mahdollista nähdä Rikhardinkadun kirjaston ainutlaatuisen taiteilijakirjakokoelman kaikki yli 470 teosta RikArt-kokoelman 22-vuotisnäyttelyssä. Juhlanäyttelyn on koonnut kokoelman perustaja Emmi Martin. Näyttely on esillä vuoden loppuun saakka.

Kirjaston Käytävägalleriassa (3. krs) on esillä Elli Södermanin maalausnäyttely Merkintöjä markkinoilta ja katvealueilta. Näyttely on esillä syyskuun ajan.

Luento: Carl Theodor Höijer, helsinkiläisen uusrenessanssin mestari 
torstaina 8.9. klo 18–19.30

Amanuenssi Antti Aaltonen Suomen arkkitehtuurimuseosta luennoi Rikhardinkadun kirjaston arkkitehtuurista ja kirjastotalon suunnitelleesta Carl Theodor Höijeristä. Luennolla kuullaan myös laajemmin Höijerin tuotannosta sekä hänen asemastaan Helsingin rakentamisessa.

Read Hour -lukuhetki
torstaina 8.9. klo 19–20

Read Hour juhlii lukemista YK:n lukutaitopäivänä 8.9. Rikhardinkadun kirjasto osallistuu Suomen yhteiseen lukutuntiin yhteisellä lukuhetkellä, jossa luetaan teoksia ääneen.

Read Hour on Lasten ja nuorten säätiön järjestämä kampanja, jonka tarkoitus on innostaa erityisesti lapset ja nuoret lukemaan. Tänä vuonna Read Hour -tunnin aikana luetaan ja kuunnellaan teoksia, joista välittyy rauhan ja ystävyyden sanoma.
aitopäivänä 8.9.
Kaikkiin tapahtumiin on vapaa pääsy.

Rikhardinkadun kirjaston juhlaohjelma kokonaisuudessaan: helmet.fi/rikhardinkadunkirjasto140

 

Menovinkit:

Read Hour -lukuhetki kirjastoissa

Lasten ja nuorten säätiön järjestämä kaikkien yhteinen Read Hour -lukuhetki juhlii lukemista YK:n lukutaitopäivänä 8. syyskuuta klo 19–20. Tänä vuonna Read Hour -tunnin aikana luetaan ja kuunnellaan teoksia, joista välittyy rauhan ja ystävyyden sanoma. Usea kirjasto on mukana kampanjassa yhteisellä lukuhetkellä, jossa luetaan teoksia ääneen.

Lue lisää: Helmet.fi

Helsingin kaupunginmuseo: Read Hour – lukupäivä 

To 8.9.2. klo 11–20, Aleksanterinkatu 16

Lasten kaupungin Mummolassa museomummo ja lukumummit lukevat kaikille kiinnostuneille kaupunginmuseon uutta Tarinoita ratikoista -lastenkirjaa.

Lasten kaupungin 1930-luvun kansakoulun luokkahuoneessa pääsee aikamatkalle vanhan ajan kansakoulun lukemisen tunnille, jossa luetaan ääneen Zachris Topeliuksen Maamme-kirjaa.

Neljännen kerroksen Rikki – kun mieli särkyy -näyttelyssä kuullaan otteita näyttelynteossa mukana olleen sarjakuvataiteilija Viivi Rintasen mielenterveyteen liittyvistä sarjakuvista.

Ohjelma:

klo 11, 12 ja 13 Tarinoita ratikoista -kirjan lukuhetket

klo 16 Lukemisen tunti Lasten kaupungin Luokkahuoneessa

klo 17 ja 18 Otteita Viivi Rintasen sarjakuvista Rikki – kun mieli särkyy -näyttelyssä

klo 19 Tunti, jolloin koko Suomi lukee – tervetuloa lukemaan museon aulaan

Lue lisää: helsinginkaupunginmuseo.fi/tapahtumat/

Helsingin kaupunginmuseo: Design Week 

Pe 9.9. klo 17–20, Aleksanterinkatu 16

Helsinki Design Weekin aikana kaupunginmuseossa voi tutustua tulevaisuuden museoon! Kaupungin museon yhdessä Pentagon Designin kanssa tekemä suunnitelma Helsingin kaupungin museoperheen tulevaisuudesta sisältää erityisesti alueellisuuden, moninaisuuden ja asiantuntijuuden vahvistamista. Miten tämä tulee näkymään konkreettisesti museoiden toiminnassa ja palveluissa? Tule kuulemaan asiantuntijoilta museoiden seuraavista askelmerkeistä ja kerro oma mielipiteesi! Hauska ja toiminnallinen rastireitti kaupungin museo sisällä tutustuttaa kävijät uusiin suunnitelmiin.

Tervetuloa osallistumaan ja vaikuttamaan!

Lue lisää: helsinginkaupunginmuseo.fi/tapahtumat/

HAM, Tanssi!-näyttelyssä Sonja Jokiniemen tanssillinen esitys 

La 10.9. klo 16, Eteläinen Rautatiekatu 8

Koreografi, taiteilija ja esiintyjä Sonja Jokiniemi on valmistanut yhdessä työryhmänsä kanssa neljän esityksen sarjan HAMin Tanssi! Liikettä kuvataiteessa 1880–2020 -näyttelyyn, vuorossa on eristyssarjan viimeinen näytös. Koe näyttelyn teokset tanssillisen liikkeen vahvistamana. Esitys nähtävissä museon pääsylipun hinnalla.

Lue lisää: hamhelsinki.fi

Kardo Shiwan: FUR  
Caisa

Ke 31.8. klo 19
To 1.9. klo 19
Liput lippu.fi

Onko karva evolutiivinen jäänne? Mikä on karvan tulevaisuus? Taiteilija Kardo Shiwanin mielestä karvan avulla voimme tutkia itseämme, historiaamme ja kulttuuriamme.

Esitys on kielirajaton. Teoksessa käytetään useita kieliä (suomi, kurdi, englanti, arabia, ruotsi). Esitystä ei suositella lapsille.

Lue lisää: caisa.fi

Matchbox Company: Woyzeck/Marie
Kanneltalo

Ke 31.8. klo 18
Pe 2.9. klo 18
La 3.9. klo 18
Ti 6.9. klo 18
Ke 7.9. klo 18

Liput lippu.fi 

Woyzeck/Marie kertoo rakkaudesta, joka joutuu koetukselle sotivassa yhteiskunnassa. Kuinka rakkaus ja unelmat selviytyvät tässä maailmassa? Ovatko ihmiset vapaita päättämään omasta kohtalostaan? Esitys perustuu vapaasti Georg Büchnerin klassikkoon Woyzeck ja hänen muihin näytelmiinsä.

Ohjaus & käsikirjoitus: Maya Tångeberg-Grischin.
Näyttämöllä: Elias Edström & Nora Sandholm-Azémar

Kesto n. 1 t 10 min
Esitys on kielirajaton, pääasiallisena puhuttuna kielenä ruotsi
Ikäsuositus: 13+

Lue lisää: kanneltalo.fi

Malmitalon Kino Helios

Malmin oman leffateatterin Kino Helioksen esitykset jatkuvat taas!
Katso leffat: malmitalo.fi